//
Eddy, Eddy!

“HET VAT IS AF…”

Voordat we in 2012 aan de 3de aflevering van GeelZucht begonnen, vonden we dat het misschien wel netjes zou zijn te stoppen na drie keer. Geen gewenning, geen keer te veel…
Ook de Symbolische Plek van de laatste startvergadering moest, na de Bosberg (2010) en de Muur van Geraardsbergen (2011), van symboliek doordrongen zijn.
En dus werd het… Kemzeke!
Daar kneep Eddy Merckx, de Grootste aller tijden, in 1978 definitief de remmen dicht en plaatste zijn fiets tegen een huisgevel om dat stalen ros nooit meer aan te raken.
Tegen een huisgevel,ja maar wélke huisgevel? Die vraag houdt ons al maanden bezig. En vreemd genoeg hebben we nog steeds geen zekerheid in welke straat en tegen welke huisgevel Eddy Merckx zijn fiets toen placeerde.
We staken ons licht op bij Dirk Bracke, jeugdauteur, woonachtig in Kemzeke. Hij moest het antwoord schuldig blijven, maar beloofde zijn licht op te steken bij iemand die het kon weten. Op 30 april 2012 stuurde hij ons het volgende mailtje:
Ik heb met François Van Kerchove gebeld, hij zit in de organisatie van de Omloop van het Waasland. Het is niet te achterhalen waar Merckx precies gestopt is (hij heeft dat vroeger al geprobeerd). Maar volgens hem is Eddy over de eindmeet in de Stationsstraat gereden (aan de gemeenteschool). François dacht dat er daarna nog twee plaatselijke ronden moesten gereden worden. Maar na het passeren van de eindmeet is hij meteen naar de Vlasrootstraat gereden waar hij zich had omgekleed. Maar bij wie hij zich precies heeft omgekleed is niet geweten.
Sorry, maar dat is alles wat ik te weten kwam.

Inmiddels waren ook Moniek Joos en Maarten D’hamers van de gemeentelijke bibliotheek van Stekene op speurtocht getrokken. Met af en toe wat nieuws.
Zo meldde Maarten op 10 mei jl.: Zie onderstaande mail van Réno Martens. Hij is momenteel onze schepen van Sport en is ook voorzitter van “Kemzeke koerst verder”. Dit is de wielervereniging van Kemzeke die zowat de opvolgers zijn van de familie De Maeyer uit Kemzeke. De familie De Maeyer organiseerde altijd de Omloop van het Waasland, en dus ook die laatste koers van Eddy Merckx. Hopelijk ben je hier al iets mee.
In het mailtje van Réno Martens lezen we het volgende: De laatste koers van Eddy Merckx was in 1978. Winnaar van de omloop van het Waasland was toen Frans Van Looy. Jose De Cauwer (bekend radiocommentator) werd 11de en Eddy Merckx zelf 12de. De aankomst van de koers was toen op de Provinciale baan.
Naar ik verneem zou Carl Van Nieuwkerke ook met Eddy Merckx’s laatste koers “bezig zijn” (geweest?), om hieraan nog enige ruchtbaarheid te geven, ter gelegenertijd …
Ik hoop dat je hiermee al iets vooruit bent … (mogelijks ook nog op sites terug te vinden, maar daar heb ik de tijd nog niet voor gevonden …).

Maarten D’hamers hield vol en bezorgde ons op 18 juni een mailtje van Leo de Clerck: Het rare van het verhaal is dat ik toevallig als 13 jarige dicht in de buurt was.
Merckx was gestart in Sint-Niklaas (toen was de start op de Grote Markt)en hij was zichzelf gaan prepareren in ‘het Fietspaleis’ in de Nieuwstraat. Ik heb het sterke vermoeden dat hij ook daar terug naartoe gereden is na de aankomst. Zeker is dat zijn soigneur niet aan de aankomst stond, zoals verwacht.
Ik weet wel dat het die dag motregende en dat Merckx in een doorweekt C&A truitje (toen de sponsor) over de aankomst gekomen is. Het staat mij voor dat hij zelfs top-10 eindigde, maar daar ben ik niet zeker van.
Misschien vind je ook nog informatie bij Rudy De Maere of andere mensen van het organiserende comité.

Diezelfde Leo de Clerck stuurde op diezelfde 18de juni nog een aanvulling op zijn mailbericht: Kemzeke, 19 april 1978. De Omloop van het Waasland werd geflatteerd door een gebeurtenis waarvan het de vorige jaren enkel maar kon dromen: Eddy Merckx maakte, in het gezelschap van zijn verzorger Pierrot De Wit, zijn opwachting bij de start. Het was na Montouroux (opgave), de Haut Var (vijfde) en de Omloop Het Volk (opgave) nog maar zijn vierde koers van dat seizoen.
Eddy was al langer aan verval toe maar verdrong het keer op keer maar na 1977 (waarin hij niettemin nog zesde werd in de Tour) lukte dat niet meer. Er kwamen ook nog extrasportieve perikelen bij na de abidcatie van Fiat als sponsor. Toch wilde Eddy nog even doorgaan, al was het maar om zijn trouwe ploegmaten uit de wind te zetten,wat zij op het terrein zo vaak voor hem gedaan hadden. Het had heel wat voeten in de aarde om C&A als nieuwe hoofdsponsor over de streep te trekken. Eddy was evenwel niet competitieklaar en dat heeft hij snel geweten, al werd hij op die ultieme dag in Kemzeke nog knap zesde en bleef hij toch nog een maand verder trainen om op 17 mei, één maand vòòr zijn 33ste verjaardag, de handdoek te gooien en te begeleiden met de legendarische uitspraak “het vat is af!”
.

Tot zover.
Wie enige aanvullende info kan verstrekken: welkom. We vullen deze pagina graag aan. Mail ons gerust op deletterloods@gmail.com
Dank!

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Cheese!

Archief

<span>%d</span> bloggers liken dit: